7.09.2008

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Sarmaların dolmaların şahı yaprak sarmaaaaa! Vazgeçemeyeceğimiz bazı lezzetlerden bir tanesi. Günlerimizin, özel davetlerimizin, düğünlerimizin, bayramlarımızın vazgeçilmezidir. Hele birde ince ince sarılmışsa değmeyin tadına. Şu aralar taze yapraklarda çıkmaya başladı taze yaprakla sarılan dolma daha bir lezzetli oluyor doğrusu. Hadi kolları sıvayın üşenmeyin:) sizde yapın. Bu tarifimi PDÇS keyiflimutfagim'a gönderiyorum. afiyet olsun...

Malzemeler:

1 kg salamura ya da taze asma yaprak

3 bardak dolmalık pirinç

5 adet orta boy kuru soğan

2 adet domates

yarım demet maydanoz

yarım demet dere otu

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

2 çay bardağı zeytin yağı

1 çorba kaşığı nane

2 küp şeker

arzuya göre pul biber,karabiber,tuz.

2 çay bardağı kaynamış su

Yapılışı:

Zeytinyağını ilave edin.Üzerine soğanları yemeklik doğrayın.Dolmalık fıstıklarla beraber pembeleşene kadar kavurun.Üzerine rendelenmiş domatesleri ilave edin.Biraz kavurun üzerine yıkanmış pirinçleri ilave edin sırayla kuş üzümünü, baharatlarını,dere otu ve maydanozu ekleyin iki küp şekeri atın.Yaprak salamura ise tuz atmanıza gerek yok.Yaprağın tuzu zaten yeterli oluyor.İçimizi biraz kavurup kaynamış suyu ilave edip ağzını kapatıyoruz ve altını kısıyoruz.Biraz suyunu çektikten sonra ocaktan alabilirsiniz.Yaprağıınız salamura ise birkaç saat önceden yaprağı ılık suda bekletin.Sonra iyice yıkayın.Taze yaprak kullanacaksanız.Yaprakları kaynamış suda biraz haşlayıp onda sonra çıkarın.Dikkat edin fazla haşlamayın.Hazırladığımız içimizi yapraklarımızın arasına teker teker bir tatlı kaşığı kadar koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyoruz ve tenceremize diziyoruz.Sonra tencerenin üzerine düz bir tabak kapatarak kenarından suyunu ilave ediyoruz.Suyu kenarından görünecek kadar olmalıdır.Arzuya göre üzerine zeytinyağı gezdirip limon sıkabilirsiniz.Afiyet olsunn...

Hiç yorum yok: